4 tips voor de bouwtekening

Een bouwtekening kan gebruikt worden voor een verbouwing, vergunningsaanvraag of simpelweg als technische tekening voor de ruimtelijke indeling. Wil je een draagmuur verwijderen en zo meer ruimte in huis creëren, een uitbouw maken of een complete woning laten bouwen? Dan geldt de bouwtekening als sterke basis voor het project. Hierin komen alle technische specificaties naar voren, welke nodig zijn om het project in gang te kunnen zetten. Je voldoet hiermee zowel aan de geldende regelgeving, de verzekering als aan de wensen van de aannemer.

In de praktijk zal een bouwtekening vooral fungeren als basis om jouw wensen voor de woning succesvol te implementeren. Wil je van jouw bouwwerkzaamheden een succes maken? Wij geven je 4 tips voor de bouwtekening.

  1. Wensen vertalen in bouwtekening

Grote kans dat jij vooraf een aantal wensen hebt voor de aanstaande verbouwing van je woning. Een goed plan kan niet zonder concrete bouwtekening. Jij weet als beste hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien, en een bouwkundig tekenaar kan jouw wensen op papier zetten. Het is belangrijk om dit voorafgaand aan het project te doen, zodat de aannemer van het project voldoende informatie heeft om aan de slag te gaan. Twijfel je nog over de uitwerking? Laat dan ook geen bouwtekening maken. Dit zorgt er namelijk voor dat je langer dan gewenst aan de tekentafel zit.

2. Verklein de kans op financiële en bouwtechnische tegenvallers  

Twijfel je over de toegevoegde waarde van een bouwtekening? Vooral bij een kleine verbouwing zien we veel mensen die uit financieel oogpunt geen bouwtekening laten maken. Wij willen je echter op het hart drukken dat een bouwtekening wel degelijk financieel voordelig kan uitvallen. Het draait bij een dergelijk project namelijk om details. Een kozijn dat net iets korter is dan je verwacht, te weinig muurruimte of een deurpost die verkeerd is gepositioneerd. Voorkom tijdverlies en bouwtechnische tegenvallers dankzij een bouwtekening. De tekening geeft aannemers een concrete basis om vanuit te werken, waarmee de uitvoering sneller en efficiënter plaatsvindt.

3. Zorg dat de bouwtekening aan alle eisen voldoet

Een bouwtekening moet aan diverse richtlijnen voldoen. Zo moet in een bouwtekening duidelijk naar voren komen of het gaat om een plattegrond of doorsnede, en moet de schaal en het formaat van de tekening zijn vermeld. Daar blijft het echter niet bij. Voor een aannemer is het cruciaal dat een bouwtekening eveneens voldoet aan de juiste benamingen, arceringen en bouwfase. Als bouwkundig tekenaar heeft Roan Bouwvergunningen ruime ervaringen in het opzetten van een bouwtekening die voldoet aan alle gestelde eisen. Lees meer.

4. Eerst de bouwtekening afronden, dan de aannemer inschakelen

First things first. Voordat je offertes gaat aanvragen bij aannemers, is het belangrijk om de bouwtekening definitief te maken. Ben je tevreden met de opzet en is alles kloppend? Pas dan ben je klaar om een aannemer in de hand te nemen. Dit voorkomt dat een offerte in de praktijk duurder uit kan vallen als de aannemer pas in een later stadium de definitieve bouwtekening onder ogen krijgt.

Binnen 2 minuten aangevraagd, gemakkelijk en snel!

Vorige
Vorige

Bouwtekening schuur

Volgende
Volgende

Omgevingsvergunning laten aanvragen: hoe doe je dat?