Wat kost een omgevingsvergunning?

omgevingsvergunning kosten berekenen online op computer

Plannen voor een aanbouw aan jouw huis? Dan is het belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt. Ook is het fijn om ongeveer de kosten te weten, zodat er rekening mee gehouden kan worden. Bij het grootste deel verbouwingen is een omgevingsvergunning namelijk verplicht.

Een omgevingsvergunning moet bij de gemeente aangevraagd worden. Voor die tijd is een goede voorbereiding ontzettend belangrijk. Zonder voorbereiding is de kans groter dat jouw vergunningsaanvraag wordt afgekeurd, waardoor het alleen maar meer tijd en geld kost. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij een omgevingsvergunning aanvragen? En welke kosten komen hierbij kijken? Bekijk onze voorbeeldsommen hieronder.

 

Wanneer een omgevingsvergunning aanvragen?

Voordat je al je tijd en geld investeert in een omgevingsvergunning aanvraag is het verstandig om eerste te informeren of er wel een vergunning nodig is voor de geplande verbouwing. Is er een omgevingsvergunning nodig? Dan is ons advies om vroegtijdig de voorbereidingen te treffen. Een omgevingsvergunning aanvragen kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Naast een bouwtekening is er ook vaak een constructieberekening nodig.

In veel gevallen is een omgevingsvergunning nodig, maar lang niet voor elke verbouwing. Wil je bijvoorbeeld iets aan de achterkant van jouw woning aanbouwen? Dan is er geen omgevingsvergunning nodig met als voorwaarde dat de nieuwe afmetingen binnen de huidige regels vallen.

Omgevingsvergunning kosten berekenen

De kosten voor een omgevingsvergunning verschillen per gemeente, daarom is het altijd belangrijk om bij jouw gemeente te vragen naar de exacte kosten. Vaak wordt er bij de aanvraag gemeentelijke kosten in rekening gebracht. Deze gemeentelijke kosten zijn ongeveer 2 procent van de totale bouwkosten minus BTW. Kost een verbouwing €20.000 (excl BTW)? Dan zijn de omgevingsvergunning kosten ongeveer €400. Dit zijn de leges kosten voor een omgevingsvergunning, oftewel de belasting die de gemeente heft aan de opdrachtgever.

Houd rekening met extra kosten

Bij een vergunning aanvragen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er extra kosten bij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het laten maken van een bouwtekening en een constructieberekening. Deze kosten komen bovenop de leges kosten en kunnen erg variëren. Wilt u de complete aanvraag uitbesteden? RoAn bouwvergunningen heeft jarenlange ervaring met het maken van bouwtekeningen en regelen van vergunningen.

  • De kosten verschillen per gemeente, maar houd rekening met een percentage van 2% van de totale verbouwingskosten. Kost de bouwvergunning €45.000,-? Ga dan uit van €900,- kosten voor de vergunning.

  • Denk hierbij aan de gemeentelijke kosten voor het aanvragen van de vergunning, maar ook voor de bouwtekening en een constructietekening.

 

Hulp bij de bouwvergunning nodig?

Wij helpen je graag verder. Neem contact op voor vrijblijvend advies of vraag direct een offerte aan.

Vorige
Vorige

Bouwkundig tekenbureau

Volgende
Volgende

Bouwkundige tekening laten maken