Omgevingsvergunning aanvragen

Voor bouwen is meestal een omgevingsvergunning nodig. Dat is bijvoorbeeld nodig voor een dakterras, nieuwe kozijnen, een nieuw bedrijfspand of het plaatsen van beschoeiing. Je kunt een omgevingsvergunning zelf aanvragen en je kunt hulp bij aanvraag omgevingsvergunning krijgen. Beide opties worden besproken, zodat jij de juiste keuze kunt maken!

Zelf omgevingsvergunning aanvragen

Je kunt zelf een omgevingsvergunning aanvragen via de website van jouw gemeente of via het digitale Omgevingsloket. De overheid maakt tegenwoordig gebruik van hun nieuwe omgevingsloket, waardoor dit erg gebruiksvriendelijk is. Mocht je dit toch niet online willen aanvragen, kun je dit ook via een papieren aanvraagformulier doen. Dit is een centrale plek waar alle aanvragen terecht komen. Als je zelf een omgevingsvergunning gaat aanvragen heb je verschillende documenten voor je vergunning nodig om je aanvraag in te dienen. Je kunt ook kiezen voor hulp bij aanvraag van je omgevingsvergunning. Dan wordt de aanvraag voor je uit handen genomen. Voor welke optie ga jij?

 

Hulp bij aanvraag omgevingsvergunning

omgevingsvergunning aanvragen

Een vergunning aanvragen wordt door veel mensen als lastig ervaren. RoAn bouwvergunningen heeft jarenlange ervaring met het aanvragen en regelen van vergunningen. Via onze site kun je de juiste bestanden aanleveren en wij zorgen dat de aanvraag verder opgepakt wordt. We hechten veel waarde aan betrokkenheid van onze klanten bij het aanvraagproces en zorgen voor volledige transparantie tijdens de voortgang. Het voordeel voor jou is dat wij alle zorgen uit handen nemen. Het gehele traject wordt door ons beheerd, waardoor je als klant slechts één aanspreekpunt hebt. Hulp bij een vergunning aanvragen neemt alvast één zorg in het bouwproject weg.

 

Kosten omgevingsvergunning aanvraag

Wie een omgevingsvergunning aanvraagt of laat aanvragen, betaalt daarvoor legeskosten. Het is per gemeente afhankelijk wat de hoogte daarvan is, omdat dit geen landelijk bepaald bedrag is. Deze legeskosten zijn ongeveer 2 procent van de totale bouwkosten minus BTW. Dit is de belasting die de gemeente heft aan de opdrachtgever. Bereken hier de legeskosten voor jouw bouwproject. Voorbeeld:

Een verbouwing van Jan zijn huis kost €60.000,-. De legeskosten bedragen in dit geval: €60.000 x 2% = €1.200,-.

Bij een bouwvergunning aanvragen is het ook belangrijk om rekening te houden met de extra kosten die daarbij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het laten maken van een bouwtekening en een constructieberekening die vaak voor een vergunning nodig zijn. Deze kosten komen bovenop de legeskosten en zijn ook erg verschillend. Een bouwtekening laten maken kan vanaf €299,-.

 

Hoelang duurt de aanvraag van een omgevingsvergunning?

Bij 'simpele' gevallen wordt je aanvraag door de gemeente behandeld middels korte procedures. Bij een korte procedure beslist de gemeente vaak binnen 8 weken. Mocht de gemeente beslissen om geen vergunning uit te geven, kun je bezwaar maken. Dan zal de aanvraag langer duren. Bij bijzondere gevallen in bijvoorbeeld een beschermd stadsgezicht of een natuurgebied kan de overheid middels een uitgebreide procedure te werk gaan. Dan beslist de gemeente vaak binnen 14 weken, want zij kunnen na een korte procedure de procedure nog eens met 6 weken verlengen.

 

Zelf een omgevingsvergunning aanvragen in 7 stappen

1.      Ga naar het omgevingsloket en kies voor aanvraag indienen

Het omgevingsloket is de plek om je omgevingsvergunning in te dienen. Je kunt kiezen om een aanvraag in te dienen als particulier of als bedrijf.

2.      Dien de aanvraag in

Je kunt de aanvraag indienen door jouw aanvraag een naam te geven, aan te geven of je de melding gefaseerd wil indienen of niet en een projectomschrijving te geven. Ga je voor een aanbouw, dakopbouw of juist nieuwbouw? Vermeld dit dan. Je kunt een vergunning gefaseerd aanvragen, als één onderdeel wel binnen het bestemmingsplan valt, en het andere onderdeel niet binnen het bestemmingsplan valt.

3.      Vul je persoonlijke gegevens en de gegevens van de locatie in

Vul hier jouw NAW-gegevens etc. in.

4.      Voeg de juiste werkzaamheden toe

Eerst kun je ervoor kiezen om een vergunningscheck te doen. Dit is zeker aan te raden als je dit nog niet hebt gedaan. Zo kom je erachter of je vergunningsplichtig bent of niet. Vervolgens voeg je alle werkzaamheden toe die je gaat uitvoeren. Je kunt in een lijst aanvinken welke werkzaamheden voor jouw project van toepassing zijn.

5.      De werkzaamheden specificeren voor jouw vergunningsaanvraag

Om je werkzaamheden verder te specificeren worden vragen gesteld. Deze zijn simpel te beantwoorden. De vragen gaan bijvoorbeeld over de materialen die je gaat gebruiken. Tot slot geef je een bouwkostenschatting. Hier baseert de gemeente later de legeskosten op.

6.      Toevoegen van de juiste bijlages

Dit is het belangrijkste onderdeel van de aanvraag. De gemeente verwacht van jouw bouwplannen een bouwtekening, constructieberekening, kwaliteitsverklaring, bestemmingsplan, beheersverordening en bouwverordening. Elk onderdeel wordt in de aanvraag kort toegelicht.

7.      Omgevingsvergunningsaanvraag indienen

Als je zeker weet dat de informatie klopt en de juiste documenten zijn toegevoegd kun je de aanvraag indienen.

 

Kom je er niet uit?

Kom je er niet uit? Wil je graag hulp bij de aanvraag van je omgevingsvergunning? RoAn bouwvergunningen heeft jarenlange ervaring met het aanvragen en regelen van vergunningen volgens een vaste werkwijze en volgens de landelijke regels. Vraag een offerte aan binnen 2 minuten en ontvang een prijsopgave op maat!

 

Hoe verder?

Na de aanvraag, nemen we contact met je op en bespreken we je (verbouwwensen). We hebben de aanlevering van de benodigde bestanden zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, middels een online module. Zijn de bestanden (we vertellen precies welke we nodig hebben) eenmaal aangeleverd, dan gaan we meteen aan de slag.

Vorige
Vorige

Wat zijn legeskosten?

Volgende
Volgende

Bouwkundig tekenbureau